Науковці Інституту технічної механіки НАН України і ДКА України взяли участь у роботі сорок другої сесії Міжагентського координаційного комітету з проблеми космічного сміття

Науковці Інституту технічної механіки НАН України і ДКА України взяли участь у роботі сорок другої сесії Міжагентського координаційного комітету з проблеми космічного сміття (Inter-Agency Space Debris Coordination Committee) – МККС, яка відбулася у м. Бенгалор (Індія), 16-19 квітня 2024 року.

Сесії комітету – це міжнародний форум для всесвітньої координації діяльності, пов’язаної з проблемами космічного сміття. МККС сприяє відповідальним і стійким практикам стримування розповсюдження космічного сміття відповідно до міжнародного космічного права та розроблених рекомендацій. Розвиваючи співпрацю та координацію з агентствами-членами, МККС прагне забезпечити довгострокову стійкість космічної діяльності для нинішнього та майбутніх поколінь.

Захід пройшов у змішаному (онлайн та офлайн) форматі за участю представників 13 провідних космічних держав (США, Великобританія, Франція, Італія, Німеччина, Японія та інших).

В роботі сесії взяли участь завідувач відділу системного аналізу та проблем керування Інституту технічної механіки НАН України і ДКА України член-кореспондент НАН України, доктор технічних наук, професор Анатолій Алпатов та провідний науковий співробітник цього відділу доктор технічних наук, професор Сергій Хорошилов. Ці фахівці вже протягом багатьох років офіційно представляють Україну в складі робочих груп комітету.

Під час роботи сесії було представлено пропозиції  та результати роботи науковців Інституту технічної механіки НАН України і ДКА України, що сприяють вирішенню проблеми космічного сміття, та обговорено з провідними міжнародними експертами цілу низку питань щодо спостереження за космічним сміттям, моделювання його популяції, захисту космічних апаратів та попередження забруднення космічного простору. 

Журнал “Технічна механіка”

Періодичність видання: 4 рази на рік

Мова видання: українська, англійська

Головний редактор: академік НАН України О. В. Пилипенко

http://journal-itm.dp.ua/index_ukr.html